Bio

Všechno začalo v roce 1980, kdy Michal Tučný začal jednat se Zdeňkem Rytířem ohledně textů a původní muziky, oslovují muzikanty a dávají dohromady kapelu. Na jaře Michal Tučný neodjíždí s Fešáky do USA a odchází z kapely.

V září kapela začíná zkoušet v klubu v Čáslavské na Vinohradech v sestavě  Zdeněk Rytíř, Jiří Zima, Rudolf Chundela, Petr Pechman, Radim Smetana a Milan Vitoch kterého ještě během zkoušek nahrazuje u bicích Jiří Myslivec.

V roce 1981 kapela začíná hrát, absolvuje první „šňůry“, na kterých jezdí i Oscar Gottlieb jako moderátor, natáčíme singl Poslední kovboj a Snídaně v trávě a v zápětí své první album Poslední kovboj.

O rok později přichází do kapely Věra Kočišová, Jirku Myslivce nahrazuje u bicích Jarda Petrásek, odchází Radim Smetana a střídá jej Jindra Vrbenský. Přijíždí Rattlesnake Annie, která absolvuje společné turné včetně vyprodané Lucerny, natáčí album Anka Chřestýš a Poslední kovboj, zájezdovou sestavu kapely opouští Zdeněk Rytíř, zůstává dvorním textařem a z velké části i skladatelem.

Jardu Petráska střídá Karel Kopic, přichází Vilda Kijonka, točíme album Stodola Michala Tučného.

V roce 1986 točíme album „Jak to doopravdy bylo s Babinským“, v nové sestavě Jirka Zima, Medard Konopík, Martin Tomášek, Jiří Eda Panschab, Míra Matoušek, Jindra Vrbenský, Karel Kopic a Milan Černý, krátce pak Svatopluk Matějka. V tomtéž roce zájezd do Švédska, několik koncertů a natočení alba Michal Tučný a Country Minstrels.

Album „Medicinman“ natáčíme v roce 1989, odchází Karel Kopic, střídá ho Tomáš Suchomel, krátce působí Blanka Šurková a točíme live album Michal Tučný ve Valdickém lapáku.

V roce 1992 už zdravotní stav Michala Tučného nedovolí silné pracovní vytížení, a tak soubor rozpouští.

Členové skupiny Tučňáci hrají nadále v jiných seskupeních a spolu se scházejí pouze na Stodole Michala Tučného v Hošticích.

Tolik tedy velmi stručná fakta…
Po několika letech však vítězí vzájemný stesk a protože se nám spolu dobře hraje a jsme spolu rádi, tak jsme si řekli, proč to nezkusit a Tučňáky neobnovit v původní sestavě? Je to jako když vklouzneš do něčeho mile důvěrného a známého… :o)

A tak jsme tady a vy máte jedinečnou šanci poslechnout si Michalovy písničky tak, jak mají znít, v původních aranžích a nástrojovém obsazení, s legendárními Tučňáky!